Na het afscheid

De as van de overledene blijft na de crematie een maand in de Algemene Nis van het crematorium. Dit is een ruimte waar de urnen liggen, ook wel (binnen) Colombarium genoemd. 

Deze maand is wettelijk bepaald, om de nabestaanden tijd en ruimte te geven om na te denken wat men met de as wenst te doen. Er is een wetswijziging voorgesteld op de Wet op de lijkbezorging voor een versoepeling van deze regel. We houden wijzigingen nauwlettend in de gaten en zullen u hierover informeren via deze website.

Na een maand mag de as opgehaald worden, maar wanneer u meer tijd nodig heeft, kunt u het ook uitstellen. De as mag een half jaar, kosteloos, bij ons blijven staan.  Vanzelfsprekend bestaat de mogelijk om de as langer op te slaan, in overleg met het crematorium.

Wat gedaan wordt met de as, de zogenoemde asbestemming, hoeft niet meteen in de periode rond de uitvaart bepaald te worden. Het kan zijn dat de overledene hier zelf al een wens over had, maar soms is het aan de naasten om hierin een keuze te maken. Wij informeren u graag in alle rust over alle opties.

Juist omdat er veel mogelijkheden bestaan, is het belangrijk dat u uitgebreid de tijd neemt om de vorm van asbestemming te kiezen die het beste bij u en de overledene past.

Wij ontvangen u graag bij Crematorium De Lariks om enkele voorbeelden van asbestemming te laten zien en informatie te geven.

Menu