Verstrooien

Verstrooiing is misschien wel de meeste bekende vorm van asbestemming. Verstrooien kan op het verstrooiveld dat gesitueerd is op de gemeentelijke begraafplaats, naast gelegen bij Crematorium De Lariks. Het verstrooien van de as is ook mogelijk op andere plaatsen, bijvoorbeeld op een plek die voor de overledene speciaal was. Daarnaast is het bestaanbaar vanuit een vliegtuig of vanaf een schip op zee of op de binnenwateren te verstrooien.

Op een eigen, dierbaar plekje uitstrooien
Nabestaanden kunnen de as van de overledene uitstrooien op een eigen dierbare plek.

De as is gezuiverd en niet belastend voor het milieu. U mag daarom de as overal uitstrooien.

Het is netjes om het vooraf te overleggen met de eigenaar, meestal is dit Rijkswaterstaat, een gemeente of Staatsbosbeheer. Wanneer het ritueel niet op een drukke of aanstootgevende plaats vindt, geeft het zelden problemen.

Strooiveld
Op de gemeentelijke begraafplaats De Larikshof zijn ook strooivelden. Hier kan de as van de overleden dierbare in aanwezigheid van de naasten worden uitgestrooid.

Tevens bestaat de mogelijkheid om een in brons gegoten gedenkplaatje te laten bevestigen.

U kunt contact opnemen met de gemeente Hardenberg om dit te bespreken, te bereiken via 0523-289 111

Op zee of in de lucht
De as van een overledene kan op zee worden uitgestrooid, per schip of vanuit een vliegtuig. Nabestaanden kunnen eventueel hierbij aanwezig zijn.

Naast het uitstrooien op zee, kan de as ook uitgestrooid worden op Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen op de Veluwe.
Dit natuurgebied is een mooie rustig gebied, waar waardige asverstrooiing verzekerd is.

Het gebied bestaat uit heidevelden, dennenbossen en loofbomen als eiken, berken en beuken. Hier en daar staan er bankjes waar u kunt zitten om van de natuur en rust te genieten. Het gebied is zeer geliefd bij wandelaars en natuurliefhebber. De verstrooiing van de as van uw dierbare gebeurt in de bossen op een plekje van ongeveer 25 vierkante meter.

Op deze manier heeft elke overledene zijn of haar eigen plekje en blijft de natuur beschermd.

Wij kunnen alle bovenstaande mogelijkheden voor u verzorgen en informeren u graag over alle mogelijkheden. Aanvullende informatie over de asverstrooiingen kunt u vinden op https://asverstrooiing.nl/

Menu