Micra-pacemakers ongevaarlijk tijdens crematie

De nieuwe en ultrakleine Micra-pacemakers van fabrikant Medtronic leveren tijdens crematieplechtigheden geen extra gevaren op voor crematoriummedewerkers of schade aan ovens. Dat blijkt uit onderzoek van de International Cremation Federation (ICF). Het Micra Transcatheter Pacing System (TPS) is de kleinste pacemaker ter wereld en wordt in het hart zelf aangebracht. Daardoor zijn de apparaatjes onmogelijk te verwijderen voor een crematie. In opdracht van de ICF hebben een tweetal producenten van crematieovens de veiligheidsclaims van de Micra-pacemakers getest en geconcludeerd dat er geen extra risico’s bestaan en ook geen extra protocollen nodig zijn voor de nieuwe apparaatjes, schrijft de BGNU in een nieuwsbericht op haar website.

In Nederland hebben de meeste crematoria vanwege mogelijk explosiegevaar de verplichting tot het verwijderen van pacemakers opgenomen in hun regels. Om die reden benadrukte ook de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) eind 2017 dat onafhankelijk onderzoek naar de Micra-pacemakers noodzakelijk was. Desondanks verwachten Nederlandse uitvaartondernemers niet veel problemen met de ultrakleine pacemakers, vertelt LVC-bestuurslid Roel Stapper: “Binnen de LVC heeft dit onderwerp uiteraard de aandacht, maar niet omdat er een grote vraag leeft. Er zijn hierover nauwelijks vragen van uitvaartondernemingen binnengekomen.

Het Crematorium in Hardenberg is ook aangesloten bij het LVC en er is tevens contact geweest met DFW, de leverancier van de crematieoven in Hardenberg:
DFW deelt de mening van het LVC en geeft aan dat dit type micro pacemaker mee gecremeerd kan worden.


					
Menu