Selecteer een pagina

Nagedachtenis

Na een crematie zijn er vele mogelijkheden van nagedachtenis en asbestemming. Een ieder heeft wel eens gehoord van het uitstrooien van as. En ook bijna iedereen kent wel de sierurnen waarin de as van een overleden dierbare wordt bewaard. Maar ook is een deel van de as te verwerken in bijvoorbeeld sieraden. Of in een glasreliek. Juist omdat er zo veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk dat u uitgebreid de tijd neemt om die vorm van asbestemming te kiezen die het beste bij u of bij de overledene past.

Het is overigens goed te weten dat u als nabestaande niet overhaast een keuze hoeft te maken. Gedurende een maand na de crematie wordt de as bewaard in de algemene nis van een crematorium. Dit is wettelijk zo bepaald. Na deze periode van een maand kunt u als nabestaande voor een vorm van asbestemming kiezen. De medewerkers van Crematorium De Lariks informeren u graag en kunnen u tal van voorbeelden tonen.

Sierurnen

Urnen zijn er in vele vormen en maten en toepassingen. Mini-urnen, kinderurnen, urnen voorzien van teksten of afbeeldingen, urnen voor buiten of binnen, het aanbod is enorm groot. Op basis van uw wensen en voorkeuren geven de medewerkers van Crematorium De Lariks u graag een advies. Bekijk ons gehele assortiment hier .

Sieraden

Wilt u graag een tastbaar aandenken aan uw overleden dierbare dat u bij u kunt dragen? Dat kan als u een klein deel van de as laat verwerken in een sieraad. Dat kan een ashanger zijn, maar net zo goed kunt u kiezen voor een asring. Net als bij sierurnen geldt dat het aanbod groot is. Ook als het gaat om sieraden geldt dat de medewerkers van Crematorium De Lariks u graag helpen bij uw keuze. Bekijk ons gehele assortiment hier.

Vlinders

Steeds vaker worden symbolische betekenissen verwerkt in vormen van nagedachtenis. De vlinder is daar een mooi voorbeeld van. Dit tere beestje symboliseert de onsterfelijke ziel en staat symbool voor leven, dood en wederopstanding. Crematorium De Lariks biedt een fraai assortiment vlinders, waarin een klein deel van de as van een overleden dierbare bewaard kan worden. Bekijk een deel van het assortiment hier.

Columbarium

Een columbarium wordt ook wel een urnengalerij genoemd. Het is een wand of muur met nissen op een begraafplaats of het terrein van een crematorium, waarin urnen of sierurnen bijgezet kunnen worden. Vaak zijn de nissen groot genoeg om naast de urn of sierurn iets van persoonlijke aard te plaatsen.

Urnentuin

Een urnentuin is een mooi aangelegde tuin of een parkje met ruimte voor urnen. Uiteraard moeten de urnen dan wel weersbestendig zijn. De urnentuin bij Crematorium De Lariks is het resultaat van een samenwerking met de gemeente Hardenberg.

Verstrooiing

Het verstrooien is misschien wel de meeste bekende vorm van asbestemming. Verstrooien kan op het verstrooiveld dat gesitueerd is op de begraafplaats. Het verstrooien van de as is ook mogelijk op andere plaatsen, bijvoorbeeld op een plek die voor de overledene speciaal was. Ook is het mogelijk vanuit een vliegtuig of vanaf een schip op zee of op de binnenwateren te verstrooien.

Algemene nis

Een algemene nis is een niet toegankelijke ruimte waar de as van een overledene gedurende een maand na de crematie wordt bewaard. Dit is wettelijk voorgeschreven. Kiest u ervoor de as langer in het crematorium te laten, dan is dat mogelijk. De medewerkers van Crematorium De Lariks informeren u graag over de mogelijkheden.

Adoptieboom

U kunt besluiten de as of een deel daarvan onder een adoptieboom in een gedenkbos te verstrooien. De boom neemt de voedingsstoffen van de as op en groeit dan als het ware op de as van de overledene. Omdat niet het hele jaar door bomen geplant kunnen worden, is er altijd een aantal reeds aangeplante bomen beschikbaar. Deze vorm van verstrooiing is overigens ook toegestaan in uw eigen tuin.