Uitvaartondernemers nemen maatregelen tegen Coronabesmetting

Naast de eerder uitgebrachte adviezen van verschillende brancheorganisaties over het Coronavirus, nemen veel Nederlandse uitvaartondernemers ook zelf maatregelen.
Tijdens veel uitvaartceremonies wordt fysiek contact tot een minimum beperkt om verspreiding van het virus tegen te gaan. Veel ondernemers benadrukken zich nauwkeurig aan de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te houden, veel handen te wassen en medewerkers bij gezondheidsklachten thuis te houden.
‘In verband met het coronavirus en in lijn met de adviezen van het RIVM is het verstandig om de verschillende maatregelen op te volgen. Tot nader order worden bijeenkomsten met meer dan honderd personen verboden. “De familie kan in dat geval kiezen voor een “stille” crematie (zonder plechtigheid) en dan de gebruikelijke plechtigheid later organiseren”, adviseert Birgit Rusken, manager van het Crematorium In Hardenberg.
“Wanneer er wel een plechtigheid is, dan wordt geadviseerd om afstand te houden en geen handen schudden. Dat is voorlopig het belangrijkste om in acht te nemen”, aldus Rusken. Condoleances zien er daardoor anders uit. “Nabestaanden kunnen knikken naar de gasten of kunnen een kleine buiging naar elkaar maken. Al druist dit tegen elk gevoel van empathie in”.
“Als nabestaanden niet besmet zijn en niet in quarantaine zitten, wordt de uitvaart op de normale manier geregeld. Als nabestaanden wél het coronavirus hebben, kan er op een andere manier contact over de uitvaart worden gezocht. Dat kan telefonisch, via Skype of Facetime. Ook als er een vermoeden van besmetting is, wordt samen met de nabestaanden gekeken naar een passende oplossing. Uitvaarten kunnen gewoon doorgaan en ook rouwbezoeken kunnen gewoon doorgaan”, besluit Rusken.

Vanuit de branches is er een crisisteam samengesteld. Hierin hebben de volgende brancheorganisaties zitting: BGNU, LOB, LVC, VMG en een arbeidsdeskundige. De contacten met de RIVM verlopen goed

Update 16 maart: de scholen en horeca gaan tot 6 april dicht.

Menu